ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑ ΑΝΑΚΤΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΦΠΑ – ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ε.Ε.

Σε συνέχεια του ερωτήματος που τέθηκε από μέλος του ΙΣΕ, αποστέλλω συνημμένη την επεξήγηση του θέματος.

Παρακαλώ για την κοινοποίηση της επεξηγηματικής επιστολής, τόσο στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΙΣΕ, όσο και σε όλα τα μέλη του ΙΣΕ, αφού το συγκεκριμένο θέμα είναι επίκαιρο και σημαντικό.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση ή υποστήριξη,

 

Με εκτίμηση,

Θάνος Ε. Πανταζής, MSoc, MSc

Οικονομολόγος-Λογιστής-Φοροτεχνικός

Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής

Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Μέλος του Association of International Accountants

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗΣ ΑΝΑΚΤΗΣΙΜΟΥ ή ΜΗ ΦΠΑ-2023-12

—————————————————————————-

Ανάρτηση στο ΣΗΣ της Ιατρικής Βεβαίωσης για ανανέωση αδειών οδήγησης

Σας ενημερώνουμε ότι έχει αναρτηθεί στο Portal της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στην ενότητα “Βεβαιώσεις-Πιστοποιητικά-Γνωματεύσεις» η ιατρική βεβαίωση για την ανανέωση αδειών οδήγησης.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης που ενδιαφέρεται να ανανεώσει την άδεια οδήγησης λαμβάνει κατά την υποβολή της αίτησης του ένα τετραψήφιο αριθμό (PIN) καθώς και ενημέρωση για τις ειδικότητες των ιατρών από τις οποίες απαιτείται να εξεταστεί. Εν συνεχεία προσέρχεται στον ιατρό για την συμπλήρωση του πιστοποιητικού υγείας.
Ο ιατρός μέσω του portal της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης συμπληρώνει τα στοιχεία εισόδου και επιλέγει το εικονίδιο «Βεβαιώσεις-Πιστοποιητικά-Γνωματεύσεις» και στη συνέχεια το εικονίδιο για τη βεβαίωση αδειών οδήγησης. Με την είσοδο στην εφαρμογή μεταφέρεται στην λίστα των Πιστοποιητικών Υγείας Αδειών Οδήγησης.
Για την έκδοση νέου πιστοποιητικού επιλέγει «Νέο Πιστοποιητικό» και συμπληρώνει ΑΜΚΑ καθώς και το τετραψήφιο PIN που έχει λάβει ο πολίτης κατά την υποβολή της αίτησης. Στη συνέχεια ο ιατρός καταχωρεί τα πεδία της φόρμας του Πιστοποιητικού βάσει της ειδικότητας και της ιδιότητας του. Σε περίπτωση υπόνοιας νόσου που αφορά στην αρτιμέλεια, στην ακοή, στο νευρικό σύστημα, ή σε οποιαδήποτε άλλη νόσο που απαιτείται γνωμάτευση ειδικού γιατρού παραπέμπει τον εξεταζόμενο σε ιατρό αντίστοιχης ειδικότητας. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο κωδικό αριθμό (PIN) για τους λοιπούς ιατρούς στους οποίους έχει παραπεμφθεί ο πολίτης. Οι ιατροί γνωματεύουν για την κατάσταση της υγείας του ενδιαφερόμενου και εκδίδουν ιατρικά Πιστοποιητικά Υγείας στα οποία περιλαμβάνεται υποχρεωτικά ο χαρακτηρισμός του ενδιαφερόμενου ως «ΙΚΑΝΟΣ» ή «ΜΗ ΙΚΑΝΟΣ».  Ο κάθε ιατρός που ολοκληρώνει την γνωμάτευσή του, εκδίδει Ψηφιακό Ιατρικό Πιστοποιητικό με τα στοιχεία της. Το ψηφιακό πιστοποιητικό εκτυπώνεται και χορηγείται στον ενδιαφερόμενο εφόσον το επιθυμεί.

Βρείτε εδώ οδηγίες χρήσης για ιατρό ειδικότητας Παθολόγου

Βρείτε εδώ οδηγίες χρήσης για ιατρό ιεδικότητας Οφθαλμίατρου

Βρείτε εδώ οδηγίες χρήσης για ιατρό από παραπομπή/ΩΡΛ/Νευρολόγου/Ψυχίατρου

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σας επισυνάπτουμε την ΚΥΑ(ΦΕΚ5703/09-12-2021) αναφορικά με τις αλλαγές στον τρόπο έκδοσης και χορήγησης Ιατρικών Πιστοποιητικών των οδηγών, καθώς και σχετικό ενημερωτικό κείμενο από την ΗΔΙΚΑ για την ανανέωση των αδειών  οδήγησης (ΠΙΣ-ΕΓΓΡΑΦΟ-ΗΔΙΚΑ-ΑΠ-11353-.pdf).

Συγκεκριμένα, οι κυριότερες αλλαγές στο παράρτημα ΙΙΙ του ΠΔ51/2012 είναι:

  • Καταργούνται οι συμβάσεις ιατρών με την Διεύθυνση Μεταφορών και έτσι όλοι οι ιατροί που εμπίπτουν στις απαιτούμενες ειδικότητες μπορούν να εξετάζουν και να εκδίδουν πιστοποιητικά υγείας.
  • Το ποσό που καταβάλλεται στους ιατρούς για την εξέταση δεν προσδιορίζεται από το ΦΕΚ και επομένως οι ιατροί αμείβονται όπως αμείβονται και για μια εξέταση στο ιατρείο τους με ταυτόχρονη έκδοση φορολογικού παραστατικού.
  • Στα Πιστοποιητικά Υγείας δεν τοποθετείται φωτογραφία του οδηγού.
  • Η Ιατρική Βεβαίωση για την ανανέωση των αδειών οδήγησης έχει αναρτηθεί στο Portal της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στην ενότητα «Βεβαιώσεις-Πιστοποιητικά-Γνωματεύσεις».
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανανεώνουν τις άδειες οδήγησης ψηφιακά μέσω του gov.gr. Σε αυτή την περίπτωση προσκομίζουν στον ιατρό ένα τετραψήφιο pin και ο ιατρός μέσα από την άυλη συνταγογράφηση εκδίδει ψηφιακό πιστοποιητικό.
  • Οι ιατροί που εξετάζουν τους οδηγούς μπορούν να τους παραπέμψουν και σε άλλες ειδικότητες εάν κρίνουν πως αυτό απαιτείται πχ ο παθολόγος κρίνει πως ο οδηγός θα πρέπει να παραπεμφθεί και σε ψυχίατρο ή σε νευρολόγο ή σε ορθοπεδικό. Σε αυτή την περίπτωση ή και στην περίπτωση που κάποιος κρίνεται ΜΗ ΙΚΑΝΟΣ συμπληρώνετε και αποστέλλετε στην Διεύθυνση Μεταφορών το έγγραφο «ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ».

ΈΝΤΥΠΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ

Πιστοποιητικό υγείας – ικανότητας οδηγού από ειδικότητες εκτός ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ

Πιστοποιητικό Υγείας ικανότητας οδηγού από ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ

 

 

Ελάχιστες προδιαγραφές υγείας για οδήγηση

Κωδικοί επί της Άδειας Οδήγησης

 

ΟΜΑΔΑ Α-Δίπλωμα Οδηγησης Manual Γιατρού με παραπομπή(1)

ΟΜΑΔΑ ΑΕνιαίο Έντυπο Ενημέρωσης-Δίπλωμα Οδηγησης Manual Οφθαλμιατρου

 

————————————————————

ise2ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΙΣΕ

——————————————————————————————————————

Κοινωνική Ασφάλιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

————————————————————————————————————————-

Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας & Ενημέρωσης για τα Εμβόλια

————————————————————————————————————————-